ضبط و باز تولید صدا یا Sound Recording and Reproduction به تولید و بازانتشار موج صدا نظیر صدای گفتاری، آوازخوانی، موسیقی سازی یا جلوههای صوتی به صورت برقی، مکانیکی، یا دیجیتال گفته میشود. دو نوع تکنولوژی اصلی ضبط صدا وجود دارد و با نامهای ضبط آنالوگ و ضبط دیجیتال شناخته میشود. در حوزه مهندسی صدا و SFX و صدا سازی هم میتوانید مطالب ما را در سایت در لینک هایی که می بینید در دسترس داشته باشید :
دانش صدا و تصویر | فریم رِیت | ریفرش رِیت | بیت رِیت
دنیای شگفت انگیز صداگذاری | میکس و مسترینگ
ضبط دیجیتال یا Digital Recording
ضبط دیجیتال یا Digital recording در پروسهٔ ضبط دیجیتال، سیگنال شنیداری توسط یک میکروفون یا سایر مبدلهای دیگر برداشته میشود، همچنین سیگنالهای ویدئو نیز میتوانند توسط دوربین یا دستگاههای مشابه برداشت و توسط مبدل سیگنالهای آنالوگ به دیجیتال به یک جریان از اعداد صحیح یا گسسته تبدیل شوند، نمایاندن تغییرات موجود در فشار هوا بر روی صدا و همینطور رنگ و درخشندگی ارزشمند برای تصویر، در طول زمان اندازهگیری میشود و سپس توسط دستگاههای ذخیره ضبط میگردد. برای پخش یک صدای دیجیتال ضبط شده، اعداد بازیابی میشوند و سپس به حالت اولیه خود، یعنی سیگنال آنالوگ در زمان قبل از ذخیره برگردان میشوند به طوری که میتوان آنها را از طریق بلندگو شنید، برای پخش یک تصویر دیجیتال نیز، اعداد بازیابی میشوند و به شکل موج آنالوگ اصلی خود در میآیند به شکلی که میتوان آنها را در یک دستگاه نمایش یا تلویزیون یا صفحه نمایشهای دیگر مشاهده کرد.
محیط کار صوتی دیجیتال
محیط کار صوتی دیجیتال یا DAW که مخفف عبارت Digital Audio Workstation است. این محیط قادر است که تمام کارهایی که برای تولید یک موسیقی نیاز است را فراهم آورد. از جمله: ضبط و ویرایش فایلهای صوتی ، ضبط و ویرایش میدی ، امکان تنظیم و ساخت موسیقی و همچنین میکس و مسترینگ یک آهنگ.
محیطهای کار صوتی دیجیتال | DAW های یکپارچه
اینگونه DAWها سیستمی یکپارچه از سخت افزار و نرمافزار هستند که معمولاً شامل یک کنسول میکس ، قسمت کنترل و واحد حافظه میباشند. این سیستمها قبل از دوران کامپیوترهای شخصی متداولتر بودند.
محیطهای کار صوتی دیجیتال | DAW های نرمافزاری
DAW های نرمافزاری دارای ۴ مشخصه هستند: کامپیوتر ، مبدل صوتی ، ویرایشگر صوتی دیجیتال و یک وسیله ورودی برای ویرایش و ایجاد دادهها و نتهای موسیقی که میتواند یک موس یا یک میدی کیبورد کنترلر باشد. با توجه به مقرون به صرفه و در دسترس بودن DAW نرمافزاری امروزه عموماً برای تنظیم و میکس از این دسته از محیطهای کار صوتی استفاده میشود.
لیستی از DAWهای نرمافزاری :
ابلتون لایو
ادوب ادیشن
استودیو وان
اسید پرو
اف ال استودیو
انرژی ایکس تی
پروتولز
دیجیتال پرفورمر
ریزن
ریپر
سمپلتیود
سونار
کیوبیس
گاراج بند
لاجیک پرو
میکس کرفت
میولب
نیوئندو
ماجیکس میوزیک میکر
ال ام ام اس
ضبط آنالوگ یا Analog Recording
ضبطکردن آنالوگ یا Analog Recording تکنولوژی است که به وسیله آن سیگنالهای آنالوگ صوتی و یا تصویری را میتوان ذخیره کرد و بعداً بازپخش کرد. ذخیرهسازی آنالوگ صوتی با دستگاه مکانیکی چون فوناوتوگراف و گرامافون آغاز شد. بعدها تکنولوژی این دستگاهها با پیشرف سیم ضبط و نوار ضبط گسترش یافت.
نوار مغناطیسی در ضبط آنالوگ
نوار مغناطیسی یک واسط ضبط مغناطیسی است که از یک نوار فیلم پلاستیکی نازک و بلند پوشش داده شده با مواد مغناطیسی درست شدهاست. این نوار در آلمان و بر اساس سازوکار ضبط سیم مغناطیسی توسعه پیدا کردهاست. از این نوارها برای ضبط صدا استفاده میشد. زمانی که دیسکهای گرامافون تنها امکان یکبار ضبط کردند را داشتند، نوارهای مغناطیسی باعث شدند تا بتوان در چند برداشت صدا را ذخیره، تدوین یا ترکیب کرد بدون آنکه از کیفیت به میزان زیادی کاسته شود. آنها فناوری کلیدی برای توسعهٔ رایانههای اولیه بودند. امروزه فناوریهای دیگری میتوانند فعالیتهای نوارهای مغناطیسی را انجام دهند و در موارد بسیاری جایگزین آنها شدهاند.
این دستگاه کاملاً شبیه نوارهای صوتی متداول است. نوعی از آن، دارای عرض ۱۵/۰ اینچ، طول ۱۰۰تا۱۵۰ فوت بوده و از ارزانترین حافظههایی است که عمدتاً در مینی و کامپیوترهای کوچک کاربرد دارد.
ضبط کنندههای صوتی تطبیق داده شده با کامپیوتر
در اکثر کامپیوترهای شخصی و تجاری از ضبط کنندههای صوتی ارزان برای ضبط دادهها استفاده میشود. سرعت گونهای از این نوارها ۸۷۵/۱ اینچ در ثانیه بوده، کند حرکت میکند. طول این گونه نوار ۵۶۲ فوت و ظرفیت آن ۵۰۰۰۰۰ بایت در هر طرف است. این نوع نوار در ابعاد دیگری هم وجود دارد.
تفاوت آن با نوارهای معمولی (ریل به ریل) این است که این نوارها در یک محفظه پلاستیکی جای دارند، تا از تماس خارجی و گرد و خاک محفوظ بمانند. این گونه نوارها نیز دو ریل دارند که نوار بر آنها میلغزد. انواع استانداردی از این گونه نوارها موجود است ازجمله:
نوار نوع ۳۰۰: طول: ۳۰۰ و ۴۵۰ فوت، عرض۲۵/. اینچ، ابعاد محفظه: اینچ
نوار نوع ۱۰۰: طول: ۱۴۰فوت، عرض ۱۵/. اینچ، ابعاد محفظه: اینچ به نوع دوم گاهی مبنی کارتریج میگویند.
نوع اول: با چهار شیار، M۳/۴ و نوع دوم با دو شیار، K۴/۶ ذخیره میکند. در نوع دیگری از کارتریج به نام QIC، عرض ۲۷/۶ میلیمتر و ظرفیت آن بین MB۴۰ تا GB۱۰ است.